Eetprobleem

Heeft u een eetprobleem? Eet u niet als u honger heeft, legt u zichzelf strenge dieetregels op die schadelijk zijn voor uw lichaam, of eet u in een opwelling grote hoeveelheden – meestal ongezond en calorierijk – voedsel? Is alles wat met eten en voedsel te maken heeft, is voor u beladen? Wordt uw leven beheerst door eten?

Zodra dit het geval is, is het tijd om er iets aan te doen. En er is veel mogelijk. Therapie-advies zoekt voor u de best passende hulp om op een doeltreffende manier van uw eetprobleem af te komen. Laat het uw leven niet langer beheersen en zet de eerste stap: maak een afspraak

Meer informatie over eetstoornissen

De meest voorkomende eetstoornissen zijn anorexia nervosa en bulimia nervosa.

Anorexia nervosa

De naam anorexia nervosa (verkort tot anorexia) betekent letterlijk ‘gebrek aan eetlust door nerveuze oorzaken’. Deze naam is eigenlijk misleidend, omdat de patiënten die hieraan lijden geen gebrek aan eetlust hebben, maar juist doelbewust proberen hun eetlust en hongergevoel te onderdrukken.

Anorexia zou eigenlijk beter ‘magerzucht’ of ‘lijnziekte’ genoemd kunnen worden, want de patiënten hebben een onweerstaanbare drang om af te vallen. Ze zijn er als het ware aan verslaafd en gaan ermee door, zelfs als zij al sterk zijn vermagerd.

Alles wat te maken heeft met eten, gewicht en lichaamsomvang is een obsessie voor anorexia-patiënten. Ze tellen voortdurend calorien en tobben over wat ze wel of niet moeten eten. Voedsel wordt slechts als ‘toegestaan’ beschouwd als het weinig calorien bevat; vooral suikers en vetten zijn taboe.

Vaak eten anorexia-patiënten iedere dag dezelfde dingen volgens een zichzelf opgelegd ritueel. Iedere afwijking van dit strikte regime kan paniek oproepen en wordt daarom op alle mogelijke manieren vermeden.

Boulimia nervosa

Boulimia nervosa (verkort tot boulimia) betekent letterlijk ‘eetlust als een os door nerveuze oorzaken’. Ook deze naam klopt niet helemaal, omdat er sprake is van eetbuien die worden afgewisseld met perioden van (bijzonder) matig eten.

Bovendien hoeft het niet zo te zijn dat mensen met boulimia een grote eetlust hebben voordat ze een eetbui krijgen. Het gaat om het eten, niet om het stillen van honger. De drang om te eten lijkt op een verslaving. Boulimia wordt dan ook wel eetverslaving genoemd.

Tijdens een eetbui worden grote hoeveelheden eten naar binnen gewerkt en hebben de patiënten het gevoel dat zij de controle over hun eetgedrag kwijt zijn. Zij kunnen niet meer stoppen met eten. Het voedsel is dikwijls calorierijk en wordt vaak zonder proeven doorgeslikt. Meestal is het voedsel dat de patiënten zich buiten de eetbuien om niet toestaan.

De drang tot eetbuien is vaak zo groot dat patiënten deze gaan plannen. Zo kunnen patiënten bijvoorbeeld gedurende de dag, op hun werk, nauwelijks iets eten, om zich ‘s avonds wanneer ze alleen zijn over te geven aan een eetbui. Maar een eetbui kan ook ontstaan wanneer patiënten het gevoel hebben ‘over de schreef’ te zijn gegaan, omdat zij iets meer gegeten hebben dan zij zichzelf hadden toegestaan. De frequentie van de eetbuien varieert van persoon tot persoon.

Wat kan therapie-advies voor u betekenen?
Er zijn veel mogelijkheden om uw eetprobleem te verminderen. Soms kunt u het eetprobleem oplossen, zodat u er geen last meer van hebt. Maak nu een afspraak met therapie-advies om uw eetprobleem aan te pakken: maak een afspraak